ОДРЖАНA ДВА МОДУЛА ТРЕНИНГА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „РАЗЛОГ ДА ОСТАНЕМ“

ОДРЖАНA ДВА МОДУЛА ТРЕНИНГА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „РАЗЛОГ ДА ОСТАНЕМ“

У протеклом периоду у оквиру нашег пројекта „Разлог да останем- пилотирање омладинских клубова у руралним подручјима Србије“ одржан је тренинг за младе из руралних подручја у Србији.

Кроз овај пројекат желимо да поделимо своје знање и искуство, као и примере добре праксе са младим људима и оснажимо младе људе и младе лидере у различитим активностима у селима и малим градовима у Србији да оснују нове локалне омладинске клубове или омладинске организације које ће бити независне, са квалитетним и одрживим програмима за младе.

Тренинг се састојао из два модула од којих је први одржан у Сремским Карловцима а други у Апатину. Тренинг је окупио младе из различитих руралних места у Србији: Жабља, Варварина, Новог Пазара, Ћићевца, Сремске Каменице, Сремских Карловаца, Дреновца и Српског Милетића и из Сонте.

Током првог дела тренинга, који је одржан у Сремским Карловцима у Еколошком центру Радуловачки, учесници су се упознали са омладинском политиком и правима младих, етиком у омладинском раду, активизмом у локалним заједницама, омладинским програмима, као и структуром и управљањем организацијом.

Други део тренинга, који је одржан у Апатину, је био посвећен заговарању, одрживости организација и омладинских клубова, али и развијању акционог плана за пратеће активности које ће учесници спроводити у својим локалним заједницама након тренинга уз менторску помоћ. Током обуке у Апатину учесници су посетили Сонту

Други део тренинга, који је одржан у Апатину, је био посвећен заговарању, одрживости организација и омладинских клубова, али и развијању акционог плана за пратеће активности које ће учесници спроводити у својим локалним заједницама након тренинга уз менторску помоћ. Током обуке у Апатину учесници су посетили Сонту где су имали прилике да виде пример добре праксе одрживог омладинског клуба који функционише у овом селу, а чланови ЦЕКОС-а одвели су их и у обилазак Сонте, те представили шта се све последњих година радило на унапређењу живота у њиховој локалној заједници.

Пилот пројекат Разлог да останем – пилотирање омладинских клубова у руралним крајевима Србије се спроводи уз финансијску подршку Европске Омладинске Фондације Савета Европе и Министарства за бригу о породици и демографију, а чији пројектни тим чине Центар за културу и образовање Сонта, Покрет горана Војводине и ОКУЛАР.

Ostavite odgovor