Историјат

Центар за културу и образовање Сонта је основан у новембру 2014. године. Идеју за оснивање организације покренули су деца и млади из Сонте са циљем да оснују сопствено место у коме ће квалитетно проводити време не слутећи да ће управо то место имати велику улогу у његовом оснивању.

Драмски студио је био главна и прва активност у склопу организације који се и даље шири и напредује. Оснивањем првог програма ЦЕКОС постаје и једна од ретких организација цивилног друштва која делује у крајње руралној средини (село Сонта, Општина Апатин). Како је у самом почектку било веома тешко пронаћи простор за боравак деце и младих, први пројекат који је био одобрен од стране Траг фондације („Место где ћу живети и радити“, 2015) даје ветар у леђа млађој популацији да је на правом путу.

Чланови/ице из друге године (2016.) постојања организације памте највише пројеката и активности. За најуспешнији пројекат организације сматрају пројекат „Наша заједничка улога“ (2016), позоришну копродукција која укључујемладе из Апатина и Сомбора, (добитник признања за најбољи пројекат Млади су закон 2016 – Западна Војводина), а такође током те године кроз организацију пролази све више младих. Кроз заједнички рад и склапање партнерства са другим организацијама (Сомборски едукативни центар, Културни центар Апатин, Гимназија „Никола Тесла“ Апатин, Центар за социјални рад и други), Цекос коначно добија признање у заједници. То су биле почетне активности које су дале печат за даље напредовање организације Драмски студио све више ради, мењају се чланови/ице, али пред заједницу излази са новом причом и новим генерацијама.

У трећој години долази до промена унутар организације – мање активности, а више бављења самим собом (тренинзи за јачање капацитета, реогрганизација, смена управног одбора). Од активности највећи утисак у локалној заједници оставља трећи по реду фестивал Недеља позоришта коју организују млади, али овог пута у другачијем саставу и са већом припремом што се свакако види по резултатима: професионалнија организација (промоција, активности, евалуација) од стране волонтера/ки, као и већа посећеност.

Током 2018. године организација спроводи неколико пројеката од значаја за локлану заједницу и регионално повезивање. Најзначајнији пројекти у овој области су: ,,Интеркултурално позориште руралне Бачке”, ,,Свилојево и Сонта раде заједно”, ,,Предузетнички дух у средњим школама у Војводини”. Започету сарадњу и развој на регионалном нивоу, организација ће наставити и додатно унапредити у следећој години кроз реализацију националних пројеката.

Година 2019. јесте вишеструко значајна за Центар за културу и образовање Сонта. Наиме поред реализације редовних активности у локалној заједници организација је реализовала и неколико великих пројеката на националном нивоу међу којима су најзначајнији: пројекат „Тhe peace fossil – Лабораторија друштвених иновација за мир“, пројекат ,,Глас младих у општини Апатин”, пројекат „Где је рурални омладински рад у Србији?”. Ови пројекти су Цекосу омогућили да се на националном нивоу позиционира као важан партнер за сарадњу и планирање активности у многим областима, а нарочито у области руралног омладинског рада. То је потврђено и кроз то што је у 2019. години организација успела да у агенду рада Националне асоцијације практичара и практичара омладинског рада – НАПОР уврсти тему развоја руралног омладинског рада, а за посебно залагање председник управног одбора, Никола Добријевић је добио посебну награду ,,Хвале вредан НАПОР ”.