Историјат

Након неколико година неформалног рада под именом Драмска трупа „Иште Позор“ (од 2011. године), у јесен 2014. године троје чланова трупе доносе одлуку да региструју удружење под називом Центар за културу и образовање Сонта како би лакше остваривали своје циљеве. 2015. године проналазе простор у центру села који изнајмљују и опремају за рад, а који ће пет година касније уз помоћ донација заједнице бити и трајно откупљен и постати власништво удружења.

Током првих година реализовало се највише пројеката и активности из области драмског стваралаштва и интеркултуралног учења. Сваке године реализују се нове представе, а 2015. године покренут је и фестивал „Недеља позоришта“ који се од тад одржава сваке године. Од 2016. године ЦЕКОС је чланица Националне асоцијације практичара/ки омладинског рада (НАПОР) и ради на подизању квалитета услуга за младе.

Као сума свих ових резултата и активности настао је приручник „Интеркултурално позориште у омладинском раду“ (2018) у оквиру првог већег пројекта подржаног од међународних донатора.

Након тога организација се даље развија кроз друге веће пројекте и почиње да запошљава људе како би се они квалитетно спроводили. 2019. године ЦЕКОС је у оквиру НАПОР-а покренуо иницијативу за развој омладинског рада у руралним подручјима Србије и заједно са партнерима направио крупне кораке на овом пољу.

Од 2020. године организација отвара и радна места и на неодређено запошљава младе особе из села којих тренутно има троје и који уз помоћ оснивача, чланова и сарадника спроводе како локалне програме за децу и младе тако и пројекте на националном нивоу. 

Оснивачи ЦЕКОС-а: Никола Добријевић и Анђела Шимунов