Драмски студио

Драмски студио ЦЕКОС-а постоји неформално од 2011. године и наступао је под називом Драмска трупа „Иште Позор“ све до оснивања ЦЕКОС-а 2014. године, од кад ради у склопу организације. Углавном окупља децу и младе и бави се развојем њиховог креативног стваралаштва.

До сада смо поставили 15 представа, реализовали неколико перформанса, а оно чиме се највише поносимо јесте ауторски рад. Велики број представа креиран је од стране деце и младих тако што су они режирали и писали текстове представа. Од поменутих 12 представа, 8 су ауторки рад чланова трупе, а постоје и написани текстови које још увек нисмо поставили. Текстови представа „Свет на какав смо навикли“ и „Наша прича“ поставаљани су и у другим позориштима, а неки од њих су и штампани и издавани, тако да укупно до сад имамо 4 издате књиге, рачунајући и приручник „Интеркултулрано позориште у омладинском раду“ у којем је објашњена методологија нашег рада.

Међу најзначајним представама ипак истичемо представу „Позоришни бонтон“ у режији Анђеле Клецин и Анђеле Шимунов која је најизвођенија и најнаграђиванија наша представа, те представу „Наша заједничка улога“ које настала као копродукција четири драмске групе младих и проглашена за најбољи пројекат на програму Млади су Закон – Западна Војводина.

Поред тога, од 2015. године редовно одржавамо позоришни фестивал „Недеља позоришта“. Кроз њега се трудимо да обогатимо локални културни садржај те нам сваке године у госте долазе друге позоришне трупе, а реализујемо и пратеће програме попут радионица и књижевних вечери.

Од недавно смо поново формирали драмску групу за младе/одрасле и обележили 10 година постојања драмског студија премијером представе „Балкански шпијун“.