Позив за учешће на Самиту младих у Сремским Карловцима

Позив за учешће на Самиту младих у Сремским Карловцима

Уколико сте млада особа од 13 до 30 година, живите у селу или мањем граду на територији АП Војводине, желите да учествујете у стварању бољих прилика за младе у вашим местима и упознате друге вршњаке и то све бесплатно, пријавите се за Самит младих који ће се одржати од 29. септембра до 02. октобра у Сремским Карловцима. 

Потребно је само да попуните овај ПРИЈАВНИ ФОРМУЛАР, али пре тога обавезно прочитајте испод о чему се ради.

Укратко о пројекту „Добар Савет злата вреди“

Савети за младе и Канцеларије за младе у многим општинама не функционишу на адекватан начин, а често нема ни других организација које се баве младима. Кроз овај пројекат желимо да заједно са младима поправимо ситуацију у бар пет општина у Војводини.

Пројекат спроводи Центар за културу и образовање Сонта заједно са партнерима Покретом горана Војводине из Сремских Карловаца и Сомборским едукативним центром, а уз подршку Ерасмус+ програма. Прва већа активност је нешто што смо назвали Самит младих и одржаће се у Сремским Карловцима од 29. септембра до 2. октобра 2022. године.

Шта ће бити у Сремским Карловцима?

Самит младих је комбинација размене младих, обуке и дебате. У питању је четвородневни догађај у Еколошком центру „Радуловачки“ у ком ће учествовати 15 младих из Војводине. Са вама ћемо разговарати о активизму младих у вашој општини, научићемо вас како можете да урадите неке промене, а искористићемо време и за занимљиве обиласке.

Сви трошкови (смештај, храна, пут, материјал итд.) су вам покривени. Са вама ће радити стручњаци из ове области. Програм рада можете преузети овде – Програм Самита младих

ЈЕДНАКО ВАЖНО: Шта ћете радити након тога?

Самит младих је заправо ваша припрема за оно што ћете урадити након тога. У плану је да направимо 3 догађаја уживо у по једној општини (укупно три, свако ради једну у својој) и 2 онлајн активности током јесени и зиме.

Догађаји уживо су једнодневни и подразумевају да ви уз нашу подршку направите један састанак или округли сто са неким важним људима из заједнице, нпр. координатор Канцеларије за младе, председник/ца општине или другима који се баве питањима за младе код вас, а можете укључити и друге младе, медије, школе итд. Ми ћемо вам наравно помоћи уколико будете имали неких изазова да све то организујете. Очекујемо да на сваком од тих догађаја буде минимум 15 учесника.

Молимо вас да уколико нисте спремни и заинтересовани да ово организујете након Самита младих у Сремским Карловцима, да не узимате учешће ни на Самиту.

Циљ ових активности је да млади са доносиоцима одлука и другим заинтересованим странама дебатују о томе како могу да се промене локалне омладинске политике, формирају Савети за младе у којима би они узели учешће, унапреди или покрене рад Канцеларије за младе или уопште ревидирају омладинске политике у новом контексту и времену и зависно од тренутног локалног контекста и могућности.

Ми можемо покрити одређене трошкове уколико буду били потребни за спровођење активности.

Такође за све оне учеснике који буду више заинтересовани за онлајн активности реализоваћемо две онлајн/дигиталне кампање са сличним циљем. Млади ће кроз ове активности моћи да скрену пажњу на свој друштвени положај, информишу локалну јавност о томе која су све права младих, зашто је потребно укључивати дијалог, како треба да теку демократски процеси и друге теме обухваћене пројектом и научене на Самиту младих.

На крају пројекта, у марту 2023. направићемо конференцију у Сомбору на којој такође уколико будете желели можете учествовати. На њој ћемо представити ваше идеје и планове важним доносоиоцима одлука на покрајинском и републичком нивоу.

Ко и како може да се пријави?

Могу да се пријаве млади од 13 до 30 година са територије АП Војводине. Препоручујемо да се пријави неколико људи из ваше општине како бисте лакше заједнички после реализовали активности. Ми ћемо изабрати општине из којих ћемо селектовати учеснике на основу пријава и нашег претходног истраживања на терену.

При селекцији учесника фокусираћемо се на младе који долазе из села, мањих градова и уопштено младе који у својим срединама имају ускраћене могућности за равноправно учешће у друштву због контекста у коме живе или због неке личне особине.

Пријаве се врше путем ОВОГ ЛИНКА.

За све додатне информације можете нам писати на ckosonta@gmail.com, обратити се на друштвеним мрежама или на телефон +381 69 3813600

Унапред се радујемо дружењу.

Центар за културу и образовање Сонта и партнери

Ostavite odgovor